Kindertandarts regio Limburg – vriendelijk en vertrouwd

Omdat het belangrijk is om al vanaf jonge leeftijd goed voor je gebit te zorgen, besteden wij extra zorg en aandacht aan kinderen binnen onze praktijk. Hierbij ligt de focus op preventie (het voorkomen van gaatjes).

Naast kindvriendelijke tandartsen hebben we mondhygiënisten die speciaal zijn opgeleid om met kinderen om te gaan. De mondhygiëniste is bevoegd om halfjaarlijkse controles uit te voeren, poetsinstructies te geven, laklaagjes aan te brengen en eventuele gaatjes te vullen. Zij stelt het kind via coaching gerust zodat het vertrouwen krijgt in de behandeling.

Is uw kind 2 jaar en wilt u hem of haar op een prettige manier laten kennismaken met de tandarts? Neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak.

Handige brochures

Op onze website vindt u een aantal handige brochures over kinderen en de tandarts:

Onze kindertandartsen

Bij Molenbeecke doen we er alles aan om een tandartsbezoek zo ontspannen mogelijk te laten verlopen. De sfeer is warm, persoonlijk en aangenaam en in onze kindvriendelijke omgeving voelen kinderen zich snel op hun gemak.

Ons team van kindertandartsen en mondhygiënisten is speciaal opgeleid en gecertificeerd om kinderen binnen tandheelkunde te begeleiden en coachen. Zij proberen de tandartsangst van uw kind zo veel mogelijk weg te nemen of te voorkomen door:

  • een leuk contact met uw kind op te bouwen
  • duidelijk uitleg te geven over wat ze doen
  • voor afleiding en rust te zorgen
  • uw kind te belonen als de behandeling klaar is

Tijdens een eerste kennismaking (intake) wordt er geen enkele behandeling uitgevoerd. Deze eerste keer is puur bedoeld om uw kind te laten wennen aan de praktijk.

Angstige kinderen

Heeft uw kind last van tandartsangst? Hij of zij is echt niet de enige! Van alle kinderen in Nederland is 15% bang voor de tandarts en heeft 6% zelfs een zogenaamde tandartsfobie.

Tandartsangst kan gelukkig heel goed worden behandeld. Bij Molenbeecke doen we dat met behulp van een training die door een psychologe of gespecialiseerde angstreductie coach wordt gegeven. Als u verzekerd bent bij CZ en uw kind jonger dan 18 jaar is, wordt deze training volledig vergoed.

‘Hulp bij het tandartsbezoek’ is een training voor volwassenen en kinderen die als doel heeft: ontspannen naar de tandarts kunnen gaan. De training kent een vaste opbouw maar uiteraard is het materiaal waarmee we werken aangepast aan het niveau van het kind.

In de training wordt onder meer gebruik gemaakt van prentenboeken, handpoppen en kleurplaten. Ook maken kinderen op een speelse manier kennis met de tandartspraktijk, de instrumenten en de werkwijze.

Als ouder of verzorger wordt u nauw betrokken bij de training. We vragen u naar informatie over uw kind en uw eigen tandartservaringen en we reiken handvatten aan om met een angstig kind om te gaan. Als u zelf angstig bent, krijgt u informatie en tips hoe u zich het beste kunt gedragen als u uw angst niet wilt overdragen op uw kind(eren).

De details en inhoud van de training vindt u op angst tandarts. In het extreme geval dat het een kind niet lukt om de tandartsangst te overwinnen, bieden wij in onze praktijk in Echt de mogelijkheid tot behandeling onder narcose. Meer informatie hierover vindt u op narcosetandarts.

Meer informatie

Om uw kind te laten wennen aan de tandarts, kunt u hem of haar natuurlijk ook tijdens een eigen controle een keer meenemen. Wilt u meer informatie of heeft u vragen over de kindertandarts? Neem gerust contact met ons op.