Wat zijn redenen om een kroon of brug te overwegen? Vergaand tandbederf, een ongeluk of een grote vulling die na een wortelkanaalbehandeling te zwak is. Ook voor verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen bieden kronen een oplossing.

Kronen worden gemaakt van duurzaam materiaal. Ze zien er heel natuurlijk uit en benaderen de oorspronkelijke vorm en functie van uw tanden zoveel mogelijk. Kronen en bruggen:

  • zorgen ervoor dat u beter kunt kauwen
  • voorkomen dat tanden scheef gaan staan en/of uitgroeien
  • zorgen voor een verbetering van het uiterlijk

Heeft u tandproblemen en wilt u graag weer onbezorgd kunnen lachen en eten? Tijdens een bezoek aan uw Molenbeecke tandarts kijken we of kronen en bruggen de juiste oplossing zijn. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons. Wij staan met ons team voor u klaar.

Maak een afspraak

 

Wat zijn kronen en bruggen

Kronen zijn kapjes van porselein en/of metaal die over bestaande tanden of kiezen worden geschoven en vastgelijmd. De oorspronkelijke tand of kies wordt eerst afgeslepen zodat er genoeg ruimte is voor een kroon. 

Een brug bestaat uit twee of meer kronen met daar tussenin één of meerdere kunsttanden of –kiezen die op de plaats van de open ruimte komen. Een brug zit vast aan twee of meer afgeslepen kiezen of tanden, aan beide kanten van de ontbrekende tand of kies.

Kronen en bruggen bieden een duurzame oplossing. Door een kroon krijgt uw tand of kies zijn oorspronkelijke functie en vorm weer terug. Er zijn verschillende soorten kronen en bruggen. In de brochure kronen en bruggen leest u alles over.

De behandeling

Over het algemeen komt u voor kronen of bruggen 2 keer naar de tandarts. Eén keer voor de voorbereiding en één keer voor het plaatsen. In een enkel geval is een extra bezoek nodig om tussentijds te passen. Bijvoorbeeld bij meerdere kronen of een grote brug.

De behandeling van een kroon of brug bestaat uit een paar stappen. Allereerst slijpt uw tandarts een deel van één of meerdere tanden en kiezen af om ruimte te maken voor de kroon of brug. Dit kan onder plaatselijke verdoving.

Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van de kaak met de afgeslepen kies. Deze afdruk wordt omgezet in een gipsmodel waarop de kroon of brug wordt gemaakt. Van de andere kaak wordt met een wasplaatje een afdruk gemaakt om te zien hoe de tanden en kiezen op elkaar passen. Tot slot kiest u samen met de tandarts een geschikte kleur voor de kroon of brug.

Omdat het prettig en veiliger is om de afgeslepen tand of kies te beschermen, krijgt u een tijdelijke kroon. De definitieve kroon wordt, als hij perfect past en aansluit op het tandvlees, met snelhardend cement op zijn plaats gezet. Kronen en bruggen zitten zo stevig vast dat u er alles mee kunt eten.

Onderhoud en nazorg kronen

Bij kronen of bruggen is de dagelijkse mondhygiëne extra belangrijk. De rand van de kroon of brug is kwetsbaar omdat hier gemakkelijk tandplak op achterblijft. Plak kan gaatjes en tandvleesontstekingen veroorzaken. Onze tandartsen of mondhygiënistes adviseren u graag hoe u uw gebit goed schoon kunt houden.

Vrijblijvend intake gesprek

Misschien is bovenstaande uitleg erg technisch voor u of vindt u het idee van kronen en bruggen een beetje spannend. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of voor een vrijblijvend intake gesprek waarin we alle rust en tijd nemen om u te informeren.

Tijdens een intake bespreken we de mogelijkheden, het behandelplan en kostenplaatje. U beslist daarna pas of u de kroon of brug behandeling wilt laten uitvoeren.

Perfect maatwerk

Molenbeecke maakt alle porseleinen kronen en bruggen in een eigen tandtechnisch laboratorium. Wij werken met een zeer nauwkeurige, computer gestuurde techniek, genaamd CAD/CAM. Dankzij deze verfijnde methode en de kennis en ervaring van onze tandtechnici is elke kroon of brug een persoonlijk kunstwerk. Daardoor past het buitengewoon goed, is het mooi, werkt het goed en beperkt het u niet in uw spraak.

 
Maak een afspraak

Wilt u weer onbezorgd kunnen lachen, praten en eten? Bel of mail ons dan voor een afspraak! Dan kijken we of kronen en bruggen een oplossing kunnen bieden voor uw probleem.

×

Maak een afspraak

    Vul hieronder uw naam en telefoonnummer in en we bellen u binnen 24 uur terug.