Als u er nog nooit mee te maken heeft gehad, lijkt de stap naar een kunst- of klikgebit (prothese) groot. Dat is begrijpelijk. Toch biedt het in veel gevallen uitkomst en hebben wij heel veel patiënten die dankzij een kunstgebit weer onbezorgd kunnen eten, praten en lachen.

Wilt u meer weten over een kunst- of klikgebit? Of wilt u graag een persoonlijk advies? Maak dan een afspraak met een tandtechnicus van Molenbeecke om uw vragen en wensen te bespreken. U kunt bij ons uiteraard ook terecht voor aanpassing, reparatie of vervanging van uw huidige kunstgebit.

 

Perfect maatwerk

Bij Molenbeecke hebben we ruim 25 jaar ervaring in het maken van gebitsprotheses en zijn we vanaf het prille begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van het klikgebit. Onze prothesespecialisten maken van elke prothese een persoonlijk kunstwerk dat buitengewoon goed past, mooi is, goed werkt en u niet beperkt in uw spraak.

 

Waarom een kunstgebit

Een kunst- of klikgebit kan een goede oplossing zijn als:

  • er tanden en/of kiezen in uw gebit ontbreken
  • uw tanden en/of kiezen in slechte staat zijn
  • uw tanden en/of kiezen en wortels te los in de kaak staan
  • u nagenoeg geen tanden en/of kiezen meer heeft

Er zijn verschillende soorten protheses, elk met zijn voor- en nadelen. Uw tandarts adviseert u graag welke oplossing het best bij u past. Dit hangt af van uw wensen maar ook van factoren zoals uw klachten, mondhygiëne, kaakvorm en algehele gezondheid.

Praktische, algemene informatie over het kunstgebit vindt u in de brochure van eigen gebit naar kunstgebit.

 

Wat is een kunstgebit

Er zijn meerdere soorten protheses waarvan het merendeel in de volksmond ‘kunstgebit’ wordt genoemd. Voor de duidelijkheid hieronder de verschillende protheses in tandarts termen.

 

Gedeeltelijke prothese

Een gedeeltelijke (of partiële) prothese vervangt één of meerdere tanden of kiezen. In tandartstermen noemen we deze protheses plaat- of frameprotheses. Net als bij een volledige prothese zit dit kunstgebit los in de mond en kunt u het uitnemen om te reinigen.

Een plaatprothese is gemaakt van roze, tandvleeskleurige kunsthars waarin kunsttanden en –kiezen zijn verankerd. De prothese rust op het slijmvlies van de mond en zit eventueel met ankertjes aan overgebleven tanden of kiezen vast.

Een frameprothese is gemaakt van metaal. Op het metaal is tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden of –kiezen. De prothese rust op een deel van de overgebleven tanden of kiezen maar kan ook deels op het slijmvlies rusten. Dit is afhankelijk van het ontwerp. De frameprothese zit vast met metalen ankertjes of een soort slotje.

Meer details over bovenstaande protheses leest u in de brochure plaat- of frameprothese.

 

Volledige prothese

Een volledige prothese is een kunstgebit dat alle tanden of kiezen in de boven- en onderkaak vervangt. Deze vorm is een goede oplossing als de eigen tanden verloren of dusdanig verzwakt zijn dat een andere mogelijkheid m.b.t. behoud van de tanden niet meer mogelijk of gewenst is.

Bij een volledige prothese worden geen wortels van de eigen tanden of kiezen gebruikt. De prothese zit los in de mond en kan eventueel vastgehouden worden met kleefpasta. U kunt het kunstgebit dagelijks uitnemen om het schoon te maken. Naarmate u ouder wordt, slinkt het kaakbot. Een kunstgebit kan na verloop van tijd daarom los gaan zitten.

Klikgebit

Een klikgebit of overkappingsprothese wordt letterlijk vastgeklikt op implantaten die vooraf door één van onze gespecialiseerde tandartsen zijn aangebracht in het kaakbot. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een implantaat behandeling relatief kort en pijnloos dankzij een lokale verdoving.

Een klikgebit zit stevig vast in de mond en blijft zonder kleefpasta’s zitten. U kunt het gebit dagelijks in- en uit klikken om het schoon te maken. Meer informatie over het klikgebit vindt u in de brochure overkappingsprothese.

 

Maak een afspraak

Een gebit en tanden zijn erg bepalend voor het uiterlijk. Wilt u ook weer onbezorgd kunnen lachen, praten en eten? Neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak. Ons gespecialiseerde team van tandartsen en prothesespecialisten staat voor u klaar.

U kunt bij ons terecht voor een nieuw kunst- of klikgebit en voor reparatie, aanpassing en vervanging van uw huidige prothese. Waar u ook voor komt, bij Molenbeecke krijgt u kwaliteit en mag u rekenen op persoonlijke aandacht en deskundigheid.

×

Maak een afspraak

    Vul hieronder uw naam en telefoonnummer in en we bellen u binnen 24 uur terug.