wortelkanaalbehandeling limburg echt susterenTand- of kiespijn is een vervelend soort pijn die alleen op te lossen is door de oorzaak van de pijn weg te halen. Een mogelijke reden voor tandpijn kunnen ontstoken tandwortels zijn. Bij een wortelkanaalbehandeling (of zenuwbehandeling) behandelt de tandarts de ontsteking onder lokale verdoving.

De oorzaak van ontstoken tandweefsel is meestal tandbederf of een lekkende vulling. Een harde klap op uw tand kan ook een aanleiding zijn. Dit zijn mogelijke symptomen van ontstoken tandweefsel dat kan leiden tot een wortelkanaalbehandeling:

 • gevoeligheid bij koude en warme dranken
 • een toenemende kloppende pijn
 • pijnstillers verlichten maar kort de pijn
 • ’s nachts wakker worden van de pijn

Een wortelkanaalbehandeling duurt een half tot 1 uur, afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben er vaak meer.

Heeft u tand- of kiespijn en wilt u daar graag vanaf? Bovenstaande pijnklachten gaan niet vanzelf over. De ontsteking kan zich zelfs uitbreiden naar het kaakbot. Wacht niet te lang en neem vandaag nog contact met ons op, dan kijken we wat er aan de hand is.

Maak een afspraak voor een wortelkanaalbehandeling

Wat is een wortelkanaalbehandeling

Tanden en kiezen bestaan uit een deel dat u ziet (de kroon) en een deel dat u niet ziet (de wortels). De wortels zitten onder het tandvlees in de kaak verankerd. In elke wortel loopt een wortelkanaal met zenuwen en kleine bloedvaatjes.

Als u pijnklachten heeft, is het mogelijk dat het weefsel in het wortelkanaal ontstoken is of is geweest. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts zorgvuldig het weefsel en de bacteriën die de ontsteking veroorzaken.

Wij begrijpen dat niemand zit te wachten op een wortelkanaalbehandeling. Toch hoeft het geen pijnlijke of vervelende behandeling te zijn dankzij de lokale verdoving en de goede uitleg en zorg van onze tandartsen en assistentes.

Hieronder leggen we u graag uit hoe de behandeling in zijn werk gaat. U kunt ook de brochure wortelkanaalbehandeling lezen.

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling

 • Bij een wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts eerst een röntgenfoto. Op de foto ziet hij hoe de wortelkanalen eruit zien en waar de ontsteking precies zit.
 • Vervolgens maakt hij de tand of kies, waar de ontsteking onder zit, aan de bovenkant open.
 • Via de bovenkant verwijdert de tandarts het dode weefsel en reinigt hij het kanaal met hele kleine vijltjes en een desinfecterende vloeistof.
 • De ruimte die ontstaat, wordt opgevuld met wortelvulling.
 • Na de wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts de tand of kies weer dicht met een vulling. Soms is een tand of kies zo zwak dat het beter is om een kroon te plaatsen.

Veel mensen voelen direct minder pijn na de behandeling. U kunt wel last krijgen van enige napijn optreden die enkele dagen aanhoudt. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers.

Bij een wortelkanaalbehandeling krijgt u een plaatselijke verdoving. 

Afspraak maken voor een wortelkanaalbehandeling

Heeft u tand- of kiespijn? Neem dan direct contact met ons op, dan kunnen we kijken wat er aan de hand is en hoe we u kunnen helpen.

Molenbeecke biedt alle specialismen op het gebied van mondzorg en tandheelkunde onder één dak. Of de pijn nu komt door ontstoken tandwortels of een andere oorzaak heeft: ons team van specialisten vindt altijd een oplossing!

×

Maak een afspraak

  Vul hieronder uw naam en telefoonnummer in en we bellen u binnen 24 uur terug.